Contactează-ne: 0733 850 000

e-mail: contact@promediq.ro

Întrebări şi răspunsuri

Q: Cine si de ce trebuie sa isi aleaga o asigurare privata obligatorie de sanatate?

Toti angajatii, copiii si pensionarii vor fi obligati prin lege sa incheie o asigurare medicala privata obligatorie care sa acopere serviciile medicale de baza, iar daca doresc in plus pot incheia si o asigurare suplimentara pentru servicii medicale mai complexe. Se vor putea incheia asiguri private obligatorii si persoanelor neangajate, dar care au contract cu Casa Nationala de Sanatate si isi platesc astfel in nume propriu CAS-ul. Casele private de sanatate prin contractul de asigurare medicala incheiat cu toate persoanele asigurate va deconta serviciile medicale dintr-un pachet de baza garantat.

Citeste stirea

Q: Care este noul proiect de lege a sanatatii ?
Q: Cum ne afecteaza schimbarile din noua lege a sanatatii?
Q: Ce inseamna coplata?

Coplata reprezinta o plata in plus pe care asiguratii vor trebui sa o plateasca suplimentar pt serviciile medicale de baza Copiii, tineri studenti intre 18 si 26 ani fara venituri, bolnavii cronici inclusi in programele de tratament si pensionarii cu pensii de maxim 740 lei sunt scutiti de la aceasta coplata. Valoarea maxima a coplatii nu poate depasi o suma de bani care se va stabili prin lege. Coplata va fi necesara achitarii serviciilor medicale din pachetul de baza, iar pentru serviciile medicale din afara acestui pachet minimal asigurarile medicale suplimentare vor acoperi costurile aferente.

Citeste stirea 1

Citeste stirea 2

Q: Cat va costa o asigurare medicala privata?

Pentru un pachet de servicii medicale de baza nu se va plati nimic, banii necesari pentru asigurarea medicala privata obligatoriie vor proveni din directionarea spre clinici private a unui procent din banii retinuti oricum din venituri pentru fondul national de sanatate colectat de CNAS. Pentru cei care doresc in plus servicii medicale suplimentare fata de pachetul de baza se va putea plati suplimentar, suma respectiva fiind deductibila fiscal, obtinand astfel o asigurare privata medicala optionala sau suplimentara. Intregul sistem al asigurarilor medicale din 2012 poate fi comparat cu asigurarile auto RCA (asigurarile obligatorii) sau CASCO (asigurari suplimentare pt riscuri extinse).

Citeste stirea

Q: Ce pachet de servicii medicale va primi un client care va detine o asigurare medicala obligatorie?

Conform CAP. I Dispoziţii generale , Art. 2,alin C , pachetul de servicii de bază cuprinde serviciile medicale, serviciile de îngrijire a sănătăţii, medicamentele, materialele sanitare, dispozitivele medicale şi alte servicii la care au dreptul asiguraţii şi care se suportă din fond, în condiţiile stabilite prin legislatia specifica contractului-cadru.

Q: De ce in acest moment firma Salve nu mai detine licenta?

Reforma pensiilor s-a terminat in 2007 si prin urmare nu mai era nevoie de continuarea acesteia. Pentru legea sanatatii din 2012 se asteapta intai definitivarea legislativa si apoi in functie de cerinte se va inregistra conform legii, la fel ca toate celelalte companii de intermediere a contractelor sau adeziuniilor.

Vezi interviul cu presedintele Salve

Q: Care sunt toate proiectele in care Salve Romania se implica?
Q: Ce se intampla cu persoanele care nu isi vor alege o asigurare medicala privata obligatorie?

Statul ii va distribui computerizat si astfel li se va alege automat oricum o astfel de asigurare obligatorie. Nu lasa statul sa aleaga deci pentru viitorul si sanatatea ta.

Q: Numarul de clienti potentiali ai asigurariilor medicale obligatorii este mai mare sau mai mic decat la pensiile private?

Piata este de cateva ori mai mare, de aproape 17 milioane persoane, find obligati sa-si aleaga o astfel de asigurare majoritatea locuitoriilor Romaniei care beneficiaza acum de servicii medicale in urma achitarii de catre ei sau pentru ei a CAS-ului.

Q: Daca asigurarile medicale obligatorii sunt gratuite pentru toti, de unde provin banii cu care vor fi tratati viitorii pacienti – clienti ai clinicilor private?

Din directionarea catre clinicile private a unui procent din CAS. Acesta reprezinta 10.7 % din veniturile actuale si viitoare ale angajatiilor. Cei care doresc o asigurare medicala extinsa ce va acoperi riscuri suplimentare, vor plati in plus.

Extrase din proiectul de lege priving asigurarile medicale private:

Citeste stirea

Q: Daca aleg un asigurator privat de sanatate si nu sunt apoi multumit de el, ce pot face?

Dupa un an il pot schimba. Concurenta privata nou aparuta pe piata sistemului medical de stat va duce la cresterea calitatii pentru pacienti, costuri transparente si servicii medicale la standarde mai bune decat ofera astazi multe spitale publice de stat.

Citeste stirea

Q: Care sunt casele private ce vor oferi asigurarile medicale obligatorii ?

Se estimeaza ca vor exista intre 6 si 10 companii, cu conditii stricte de acces pe aceasta piata.

Citeste stirea